tisdag 21 februari 2017

Magiskt på Mekongfloden

Vårt främsta syfte med att stanna till i Can Tho på vägen till Saigon var staden ligger som en knytpunkt mitt i Mekondeltat. Dagen när vi skulle ut på floden blev vi hämtade kl 06:00 av vår guide för dagen. Vår guide hette Bat, men eftersom utlänningar som vi inte kunde uttala hans namn rätt så gick det bra att säga hans engelska namn Thomas. Jag tyckte verkligen själv att jag uttalade namnet exakt som han, men fick bara fniss tillbaka när jag försökte. Bat/Thomas pluggade på universitetet för att kunna jobba med reklam och guidade några flodturer varje vecka för att dryga ut kassan. 

Det verkligen så magiskt som jag fantiserat om att glida fram på floden samtidigt som staden vaknade omkring oss. I husen längs floden syntes människor i färd med morgonbestyren och runt om oss såg vi fiskebåtar, handelsbåtar och båtar på väg till marknaden för att handla. Vi hade vår båt för oss själva, plus egen förare och Bat/Thomas som var bra på engelska och ägnade sig helhjärtat till att berätta för oss vad vi såg och svara på våra frågor. Tex fick vi veta att det för 500 år sen fanns krokodiler i floden, att de större båtarna hade två ögon målade i fören för att bringa tur och det är vanligt att flyga drake i Can Tho och tävla. Han berättade också att äldsta sonen i en familj bor hemma hela livet. Tillsammans med föräldrarna - for life. Hans fru flyttar in och så tar de hand om föräldrarna när de blir gamla. (Något annat än heteroäktenskap fanns inte på kartan.) 

Många andra här tror att turister vill ha samma som andra turister, men Bat/Thomas förstod att det var tvärtom och tog med oss dit vietnameserna själva handlar, och senare när vi besökte en nudelfabrik, där vietnameserna själva köper sina nudlar. Det var vi tacksamma för, kan räkna på fingrarna hur många västerländska turister vi såg under de 4,5 h vi var ute med båten. Det är ju nästan omöjligt att sätta ord på upplevelser som denna, särskilt när en skriver raskt på mobilen i slutet av en lång dag. Små värdefulla minnesanteckningar mest för mig själv men för vem som helst att ta del av. 
 
 
På väg tillbaka till båten efter att vi besökt en nudelfabrik hängde där plötsligt massa korv på tork. Hyfsat otippat!
 

Inga kommentarer: